Creative Team Networks

 

 

 

 

 

 

 

Редактиран:

26.03.2021 г. 20:19

   

 

 

Българска народна приказка за креативността

 

 

 

Имало едно време един индекс за креативността. Има го и сега.

 

Имало едно време също и едно българче, искало да направи нещо изключително и сън не го хващало. Сега го няма.

 

Това българче работело в дюкяна на баща си. Искало да измисли нещо ново, което другите нямат. Искало да го продава и да купуват само от него. Измисляло различни неща. Но трябвало и да учи. Баща му го изпратил да учи в Европа. Дошло си след време със знания и нови идеи. Пак работило в дюкяна. Подобрило тъкачния стан и той започнал да тъче по-качествени платове. Започнали да купуват повече от него. И започнали да продават платове и в Европа, там където ходило да учи. За европейците платовете му били добри, а също и цените. Работата вървяла и бъдещето изглеждало обещаващо.

 

Имало едно време такова българче. Сега го няма. Къде е? Отиде в Европа и реши да не се връща? Или изобщо не замина никъде? Може би искаше да замине, но зад желязната завеса не го пускаха? Или забраниха на баща му да има дюкян и да произвежда платове? Или нямаше никакви пари, за да пътува, след като желязната завеса падна?

 

Много неща може да са се случили. Но факт е, че го няма. Ако някой иска да търси отговорите, да пробва. Крайният резултат обаче е известен.

 

Това е българската народна приказка за иновацията и креативността.

 

Сега има

 

Индекс на креативността,

 

според който България е на последно място в Европа, заедно с Румъния. На дъното българските политици се чувстват комфортно. За тях това е успех. Много биха искали и на народа да му хареса там - на дъното.

 

 

 

“ … Само четири страни имат резултат над 6: Швеция, Дания, Нидерландия и Финландия... Резултатът на България е под 2, на Румъния под 1. “

 

Източник: Measuring Creativity in the EU Member States, Автори Carlos Miguel Correia, José da Silva Costa

 

 

 

В глобалния индекс по креативност България е на 48-мо място, като преди нас са Черна гора, Полша, Украйна.

 

Източник: THE GLOBAL CREATIVITY INDEX 2015, Martin Prosperity Institute

 

Трябва да подчертаем, че това са поредните класации, в които България е някъде на дъното и причината не е в качеството на човешкия потенциал, а в лошото управление. С индивидуални постижения българите непрекъснато са доказвали и продължават да го правят - че имат огромни възможности, въпреки всичко. Поради лошо управление тези хора се разпиляват по света, нямат реализация в Родината си, сменят професиите си, работят в режим на оцеляване.

 

Тази народна приказка може да не е само българска – можеше да е черногорска, полска,  украинска...

 

Очевидно е, че нещо съществено трябва да се промени, а също така е очевидно, че никой няма намерение да го прави.

 

Проектът CREAM дава възможност да променим заедно нещо. Не може да очакваме чудо, но това е шанс, ако си мотивиран, да направиш крачка първо за себе си, а после и за другите – за промяна на средата.

 

*   *   *

CREAM - Начална страница

 

*   *   *

 

 

   
 

 

 

 

 

 

 

freeIN - Страницa в подкрепа на клиентите

freeIN Clients Support Page

 

© 2021 Free Information Surveys Ltd

 

Стратегическа пазарна информация

Strategic Market Information

 

НАЧАЛО